- Typer vitamin K
- Hvilke helsefordeler er det ved inntak av vitamin K?
- Hva er anbefalt dosering?
- Hvor finner man vitamin K i mat?
- Hva skjer om du ikke får i deg nok vitamin K?
- Historien om vitamin K
- Konklusjon
Vitamin K er et fettløselig vitamin, som blant annet bidrar til normal koagulering av blodet og opprettholder en normal benbygning.
Når vi snakker om vitamin K deler vi opp i to forskjellig K-vitaminer: vitamin K1 og vitamin K2. I neste avsnitt skal vi se på hva som skiller K1 og K2 fra hverandre.
Typer vitamin K
Vitamin K1 og K2 er to naturlige former av vitamin K.
- Vitamin K1, også kjent som Fyllikinon, finnes i grønne planter og er den primære kilden til vitamin K i kosten.
- Vitamin K2, også kjent som Menakinon, produseres av bakterier i tarmen og kan også finnes i fermenterte matvarer og noen animalske produkter.
Begge formene av vitamin K er viktige for koagulasjon av blod og regulering av kalsiumbinding i bein og andre vev. Det er imidlertid noen forskjeller i deres biologiske aktivitet og absorpsjon i kroppen.
Vitamin K2 har vist seg å være mer effektivt enn vitamin K1 i å aktivere osteokalcin, et protein som er viktig for beinhelsen.
Hvilke helsefordeler er det ved inntak av vitamin K?
Vitamin K har noen viktige helsefordeler:
- Koagulasjon av blod: Vitamin K er nødvendig for produksjonen av protrombin, faktor VII, IX og X som er viktige for blodstørkningen. Mangel på vitamin K kan føre til økt blødningstendens.
- Beinhelse: Vitamin K er viktig for regulering av kalsiumbinding i bein og andre vev. Det har vist seg å være effektivt i å aktivere osteokalcin, et protein som er viktig for beinhelsen.
- Hjerte- og karsykdommer: Det er noen bevis for at vitamin K kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer ved å hindre kalsiumavleiring i blodårene.
Hva er anbefalt dosering?
Det finnes ingen offisielle norske anbefalinger om inntak av vitamin K. Men ifølge NNR (Nordic Nutrition Recommendations) anbefales 1 mikrogram (µg) per kilo kroppsvekt daglig.
For en person på 75 kilo vil derfor anbefalt daglig inntak være 75 µg.
Inntak av K-vitamin og D-vitamin kan være lurt. Vitamin K er viktig for skjelettet fordi det samarbeider med vitamin D for å hjelpe kroppen med å absorbere kalsium fra maten vi spiser og deretter transportere det til skjelettet. Dette kan bidra til å forebygge beinskjørhet .
Hvor finner man vitamin K i mat?
Vitamin K finnes i flere matvarer.
Vitamin K1 (Fyllikinon) finnes i grønne planter, spesielt i mørkegrønne grønnsaker som brokkoli, kål, spinat, salat og persille. Andre kilder til vitamin K1 er meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og frukt som avokado og vindruer. Avokado er også en god kilde til E-vitamin.
Vitamin K2 (Menakinon) produseres av bakterier i tarmen og kan også finnes i fermenterte matvarer og noen animalske produkter som lever og ost. Lever og meieriprodukter er også gode kilder til vitamin A.
Hva skjer om du ikke får i deg nok vitamin K?
Mangel på vitamin K kan føre til økt blødningstendens fordi vitamin K er nødvendig for produksjonen av protrombin, faktor VII, IX og X som er viktige for blodstørkningen (koagulering).
Symptomer på vitamin K-mangel kan inkludere lett blåmerker, langvarig blødning fra små sår eller kutt, neseblod og blod i urinen eller avføringen.
Det er imidlertid sjelden at friske mennesker har underskudd av vitamin K fordi kosten vanligvis inneholder vitaminet i rikelige mengder.
Spedbarn kan ha vitamin K-mangel fordi tarmbakteriene ikke produserer nok vitamin K ennå. De får derfor ofte tilført vitamin K på sykehuset.
Historien om vitamin K
Vitamin K ble oppdaget av den danske biokjemikeren Henrik Dam i 1929 mens han undersøkte rollen til kolesterol i kyllinger.
Han oppdaget at kyllinger som ble fôret med en diett uten fett utviklet blødninger og at dette kunne forhindres ved å tilsette en spesiell forbindelse som han kalte “koagulasjonsvitamin” eller vitamin K.
Dam fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1943 for sin oppdagelse.
Konklusjon
Kort oppsummert er vitamin K en gruppe fettløselige vitaminer som er viktige for koagulasjon av blod og regulering av kalsiumbinding i bein og andre vev. Det finnes to naturlige former av vitamin K: Fyllikinon (K1-vitamin) som finnes i grønne planter og Menakinon (K2-vitamin) som produseres av bakterier i tarmen.
Vitamin K spiller en sentral rolle i blodstørkningen og mangel på vitamin K kan føre til økt blødningstendens. Vitamin K er også viktig for beinhelsen og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Gode kilder til vitamin K inkluderer mørkegrønne grønnsaker, meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og frukt.