- Hvilke typer E-vitaminer finnes det?
- Hvilke matvarer inneholder vitamin E?
- Hva skjer ved mangel på E-vitamin?
- Hva skjer dersom vi får for mye av vitamin E?
Vitamin E (tokoferol) er en kraftig antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler. Vitamin E er et fettløselig vitamin og blir lagret i kroppens fettvev og lever. Tokoferol og tokotrienoler er ulike former for E-vitamin.
Tokoferol er en viktig antioksidant for huden, og den brukes i kosmetikk for å redusere aldring og rynker.
Hvilke typer E-vitaminer finnes det?
Vitamin E er et fellesnavn på stoffene tokoferol og tokotrienol. Disse finnes i 8 forskjellige former som alle har vitamin E-virkning på kroppen.
Den mest aktive form er den såkalte d-alfa-tokoferol som sammen med beta-tokoferol er det vi hovedsakelig finner i kosten vår.
Hvilke matvarer inneholder vitamin E?
Matvarer som inneholder vitamin E inkluderer:
- Frukt som avokado, mango og kiwi.
- Grønnsaker som rød paprika, brokkoli og spinat. Brokkoli inneholder også mye K-vitamin.
- Bær som bringebær, solbær, bjørnebær og oliven.
- Planteoljer som solsikkeolje, maisolje, margarin, hvetekimolje og rapsolje.
- Animalske matvarer som fisk (spesielt laks og ørret), gåsekjøtt og egg. Fet fisk er også en god kilde til D-vitamin, A-vitamin og Omega-3.
Hva skjer ved mangel på E-vitamin?
Vitamin E-mangel er uvanlig hos friske personer med et vanlig kosthold.
Personer som drikker mye alkohol kan ha lite vitamin E i kroppen, og personer som har en medfødt sykdom hvor galle ikke kan ledes fra lever til tarm kan også ha vitamin E-mangel. Vitamin E trenger galle for å tas opp i tarmen. Sykdommen medfører vitamin E-mangel, og ubehandlet kan dette resultere i nevrologiske symptomer.
Hva skjer dersom vi får for mye av vitamin E?
Faren for bivirkninger som følge av høye doser E-vitamin liten.
Enkelte kan bli plaget med luft i magen, kvalme og diaré.
Vitamin E oksideres lett, så vi taper mye av vitaminet ved oppvarming og kontakt med lys og luft.