Hjem Vitaminer

Vitamin E: kraftig antioksidant som beskytter kroppen

Christoffer
Sist oppdatert: 29. desember 2023
Vitamin E: kraftig antioksidant som beskytter kroppen
Bildet over: Foto: Pixabay.

Vitamin E (tokoferol) er en kraftig antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler. Vitamin E er et fettløselig vitamin og blir lagret i kroppens fettvev og lever. Tokoferol og tokotrienoler er ulike former for E-vitamin.

Tokoferol er en viktig antioksidant for huden, og den brukes i kosmetikk for å redusere aldring og rynker.

Hvilke typer E-vitaminer finnes det?

Vitamin E er et fellesnavn på stoffene tokoferol og tokotrienol. Disse finnes i 8 forskjellige former som alle har vitamin E-virkning på kroppen.

Den mest aktive form er den såkalte d-alfa-tokoferol som sammen med beta-tokoferol er det vi hovedsakelig finner i kosten vår.

Hvilke matvarer inneholder vitamin E?

Matvarer som inneholder vitamin E inkluderer:

Hva skjer ved mangel på E-vitamin?

Vitamin E-mangel er uvanlig hos friske personer med et vanlig kosthold.

Personer som drikker mye alkohol kan ha lite vitamin E i kroppen, og personer som har en medfødt sykdom hvor galle ikke kan ledes fra lever til tarm kan også ha vitamin E-mangel. Vitamin E trenger galle for å tas opp i tarmen. Sykdommen medfører vitamin E-mangel, og ubehandlet kan dette resultere i nevrologiske symptomer.

Hva skjer dersom vi får for mye av vitamin E?

Faren for bivirkninger som følge av høye doser E-vitamin liten.

Enkelte kan bli plaget med luft i magen, kvalme og diaré.

Vitamin E oksideres lett, så vi taper mye av vitaminet ved oppvarming og kontakt med lys og luft.