- Hvilke åtte B-vitaminer er det og i hvilke matvarer de i?
- Hva er sympotene på B-vitaminmangel?
- Hvilke helsefordeler er det å få i seg vitamin B?
Innhold i artikkelen
Vitamin B er en fellesbetegnelse på åtte ulike vannløselige vitaminer, hvor alle B-vitaminene har fellestrekk med hverandre.
Alle B-vitaminene unntatt B7 lagres ikke i kroppen, så et daglig inntak av B-vitaminer er viktig.
Hvilke åtte B-vitaminer er det og i hvilke matvarer de i?
- B1 (tiamin) er viktig for nedbrytning av karbohydrater til noe kroppen trenger og er viktig for energistoffskiftet. B1 finnes i korn, kjøtt, bønner, erter og fullkorn.
- B2 (riboflavin) er viktig for konvertering av energi fra mat og beskyttelse av cellene våre, og finnes først og fremst i proteinrike matvarer. Riboflavin finnes i matvarer som melk, lever, bønner, linser, ost og nøtter.
- B3 (niacin) er viktig konvertering av energi fra mat. Niacin finnes i proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, kornvarer og belgvekster. Fet fisk i kosten gir også vitamin D. Fet fisk er også en god kilde til Omega-3.
- B5 (pantotensyre) er viktig for energiomdannelse fra maten vi spiser. Pantotensyre finnes i animalske matvarer og kornvarer.
- B6 (pyridoksin) er viktig for energiomsetningen i kroppen og nervesystemet. Pyridoksin finnes i de fleste matvarer, og spesielt i kjøtt, fugl, fisk og kornvarer.
- B7 (biotin) finnes i matvarer som lever, egg og gjær. Lever er også en god kilde til vitamin A.
- B9 (folat eller folsyre) finnes i bønner, brokkoli, fullkornsprodukter og sitrusfrukter. Grønne grønnsaker som brokkoli inneholder også vitamin K, mens sitrusfrukter er en god kilde til vitamin C.
- B12 (kobolamin) finnes i kjøtt, fisk, egg, skalldyr, melk og meieriprodukter. Egg er også en god kilde til vitamin E, og mange andre vitaminer.
Hva er sympotene på B-vitaminmangel?
Siden vi har så mange forskjellige B-vitaminer kan symptomene variere noe, men noen fellestrekk er det på symptomene ved mangel, som:
- Tretthet
- Smerter på tunge
- Nummenhet og prikking i føttene
- Dårlig balanse
- Hjertebank
Hvilke helsefordeler er det å få i seg vitamin B?
B-vitaminene har ulike fordeler, og i listen under har vi tatt for oss hvert B-vitamin og hvorfor det bør være en del av kosten vår:
- B1 (tiamin): Tiamin spiller en viktig rolle i metabolismen ved å hjelpe til med å omdanne næringsstoffer til energi.
- B2 (riboflavin): Riboflavin hjelper til med å omdanne mat til energi og fungerer også som en antioksidant.
- B3 (niacin): Niacin spiller en rolle i cellulær signalering, metabolisme og DNA-produksjon og reparasjon.
- B5 (pantotensyre): Som andre B-vitaminer hjelper pantotensyre kroppen din til å få energi fra mat og er også involvert i hormon- og kolesterolproduksjon.
- B6 (pyridoksin): Pyridoksin er involvert i aminosyremetabolisme, produksjon av røde blodlegemer og dannelse av nevrotransmittere.
- B7 (biotin): Biotin er essensielt for karbohydrat- og fettmetabolismen og regulerer genuttrykk.
- B9 (folat): Folat er nødvendig for cellevekst, aminosyremetabolisme, dannelse av røde og hvite blodceller og riktig celledeling.
- B12 (kobalamin): B12 er kanskje det mest kjente av alle B-vitaminene, og er avgjørende for nevrologisk funksjon, DNA-produksjon og utvikling av røde blodlegemer.