- Hvilke typer A vitamin har vi?
- Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin A?
- Hva er kilder på vitamin A?
- Hva skjer ved mangel?
- Hva skjer ved for høyt inntak av A-vitamin?
Vitamin A er et næringsstoff som kroppen trenger for å fungere normalt. Det er viktig for synet, huden og immunforsvaret.
Det finnes i matvarer som lever, fet fisk og egg.
Det er viktig å vite at for mye eller for lite vitamin A kan være skadelig.
A-vitamin er også en viktig antioksidant som brukes i kosmetikk for å redusere rynker og sakke ned aldring.
Hvilke typer A vitamin har vi?
A-vitamin kommer i to forskjellige former: retinol og karotener.
Retinol er den aktive formen av vitamin A, den formen kroppen kan nyttiggjøre, og finnes i animalske matvarer som lever, fet fisk og egg.
Karotener i planter, viktigst er betakaroten, er også en form for vitaminet, som kroppen til en viss grad kan omdanne til retinol og nyttiggjøre seg av. Betakaroten finner vi i sterkt rød- eller grønnfargete frukt og grønnsaker.
Betakaroten er en type karotenoider, som er gule og røde pigmentstoffer som dannes i planter. Det regnes som det kvantitativt viktigste karotenoidet hos mennesker. Det kan omdannes til vitamin A i kroppen, og betakaroten omtales derfor ofte som provitamin A1
Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin A?
Anbefalt daglig inntak av vitamin A for voksne og unge over 14 år er 900 mikrogram (µg) for menn og 700 mikrogram (µg) for kvinner.
For gravide er anbefalingen 800 mikrogram (µg) og for ammende er anbefalingen 1100 mikrogram (µg).
Hva er kilder på vitamin A?
Gode kilder til vitamin A og til karotenoider (provitamin A) i kosten er
- Tran, en barneskje med tran (ca. 5 ml) inneholder ca. 0,25 mg vitamin A. Dette er en god kilde til vitamin A og kan bidra til å dekke dagsbehovet for dette vitaminet.
- Fet fisk inneholder store mengder retinol (vitamin A), men mengden kan variere mellom ulike typer fet fisk. Fet fisk inneholder også store mengde D-vitamin og E-vitamin, og er ikke minst en god kilde til Omega-3.
- Lever inneholder store mengder av vitaminet.
- Eggeplomme
- Melkeprodukter
- Gulrøde og grønne grønnsaker, som gulrøtter og søtpoteter.
- Grønne grønnsaker som spinat og brokkoli. Grønne grønnsaker er også en god kilde til K-vitamin.
Hva skjer ved mangel?
Noen eksempler på tegn ved A-vitaminmangel er:
- Dårlig nattesyn
- Nedsatt vekst hos barn
- Tegn på nedsatt immunforsvar
- Appetittløshet
- Tørr og/eller ru hud
Hvis man over tid spiser for lite vitamin A kan man få varige øyeskader og i verste fall miste synet fullstendig.
Mangel på vitaminet hos gravide kan føre til fosterskader.
Hva skjer ved for høyt inntak av A-vitamin?
Høye doser vitamin A er giftig og kan føre til alvorlig forgiftning.
Det er derfor viktig å passe på at man ikke får i seg for mye dette vitaminet.
Her er noen symptomer ved for høyt inntak av vitamin A:
- Hodepine
- Kvalme
- Synsforstyrrelse
- Irritabilitet
De fleste forgiftninger med vitamin A skyldes for høyt inntak over lang tid. På lik linje med for lavt inntak, kan et for høyt inntak av dette vitaminet hos gravide føre til fosterskader.