- Hva gjør omega-3?
- Hva er gode kilder til omega-3?
- Hvor mye omega-3 bør vi få i oss daglig?
- Hva er forskjellen på omega-3 og omega-6?
Omega-3 er noe som ofte blir snakket om når kosttilskudd er temaet. Men hvorfor er omega-3 så viktig, og hvordan kan vi få i oss nok?
Omega-3 er en fellesbetegnelse på langkjedede og flerumettede fettsyrer. Omega-3-fettsyrene som har en dokumentert, gunstig helseeffekt er EPA- og DHA-fettsyrene, som også kalles de marine omega 3-fettsyrene.
EPA- og DHA-fettsyrer er fettsyrer som kroppen ikke kan lage tilstrekkelig av selv og som vi derfor er avhengig å få i oss gjennom kosten.
Hva gjør omega-3?
Inntak av nok omega-3 har flere gunstige helseeffekter, som:
- Utvikling og opprettholde normal hjernefunksjon.
- Opprettholde hjertets normale funksjon.
- Opprettholde normalt syn.
- Reduserer sannsynligheten for hjertesykdommer og betennelser.
- Reduserer sannsynligheten for kroniske sykdommer.
Hva er gode kilder til omega-3?
Gode kilder til omega-3 er fet fisk (laks, ørret, sardiner, makrell og ansjos) er noen av de beste kildene til Omega-3. Fet fisk er også gode kilder til vitamin D, vitamin A, vitamin E og vitamin B.
Fellestrekk med omega-3 fra disse fiskene er at de har langkjedede, marine fettsyrer kalt EPA og DHA, og det er disse fettsyrene som har best dokumentert helseeffekt.
En relativt ny kilde til omega-3 er krepsdyret raudåta og calanusolje, som er en bærekraftig kilde til de livsviktige omega-3 fettsyrene.
Les også: Hvilke matvarer er gode kilder til omega-3?
Hvor mye omega-3 bør vi få i oss daglig?
Anbefalt daglig inntak er rundt 1-2 gram omega-3, basert på norske helsemyndigheter. Regner vi det til ren fisk kan vi si mellom 300-450 gram fisk i uken.
Selv om fet fisk har størst andel omega-3 i seg, er mager fisk også en god kilde for å få i seg omega-3.
Les også: Derfor er norsk omega-3 så spesiell.
Hva er forskjellen på omega-3 og omega-6?
Forskjellen mellom omega-3 og omega-6 er først og fremst basert på strukturen til fettsyren, nærmere bestemt definert ut fra hvor i omega-fettsyrens dobbeltbindingen er plassert.
I kosten får vi i oss mye omega-6, men lite av fettsyren omega-3. Dette skaper en uheldig balanse, siden omega-6 og omega-3 fettsyrene opptar samme reseptor og «konkurrerer» om denne. Derfor er et balansert inntak av omega-3 og omega-6 fettsyrene viktige.