- Flytende tran vs. omega-3 kapsler
- Næringsinnhold
- Tilgjengelighet og pris
- Tilgjengelighet
- Pris
- Smak og lukt
- Holdbarhet
- Personlige erfaringer
- Til slutt: anbefaling av valg
Tran er et populært kosttilskudd som utvinnes fra leveren til torskefisk. Det er kjent for sitt høye innhold av omega-3 fettsyrer, vitamin D og vitamin A, og er av mange en del av frokosten.
Med sitt høye innhold av omega-3 er interessen stor – omega-3 er nemlig omfattende studert og gir en rekke helsefordeler som bedre hjerte- og hjernehelse.
Med økende bevissthet rundt helse og velvære har interessen for tran og dens ulike former vokst. Og det er spesielt tran i flytende form i kapsler det er størst interesse for.
Flytende tran er tradisjonelt sett den mest vanlige formen, men de siste årene blir omega-3 i form av kapsler stadig mer populært
Denne artikkelen tar sikte på å utforske de ulike aspektene ved disse to formene av tran, slik at man kan ta en informert beslutning om hvilken form som passer ens egne preferanser og behov.
Først skal vi se på hva de grunnleggende forskjellene mellom flytende tran og kapsler er.
Les også: Her er våre beste tilbud på omega-3 kapsler.
Flytende tran vs. omega-3 kapsler
La oss sammenligne tran og kapsler:
- Tran: tran er en type fiskeolje som utvinnes fra torskelever. Tran produseres i ulike kvaliteter, som medisintran (høykvalitets tran) til kosttilskudd og tran av lavere kvalitet som brukes som fôrtilskudd. I medisintranen finnes store mengder av de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA, som er mest kjent for sine gunstige helsegevinster.
- Kapsler: trankapsler, eller omega-3 kapsler, er et alternativ for de som ikke ønsker å ta flytende tran. Trankapsler har ofte en fiskeolje som utvinnes fra hele småfisk, som ansjos og sardiner. Mens tran inneholder naturlig vitamin D og vitamin A, tilsettes ofte trankapsler disse vitaminene slik at innholdet er likt. Trankapsler inneholder også de gunstige marine fettsyrene EPA og DHA.
Tabellen under oppsummerer de viktigste forskjellene på flytende tran og kapsler.
Flytende tran | Kapsler | |
---|---|---|
Kilde til omega-3 | Oftest torskelever (eller andre torskefisker). | Oftest fra hele småfisk, som ansjos, sardiner, makrell eller alger. |
Vitaminer | Naturlig innhold av vitamin A og vitamin D. | De fleste kapslene har tilsatt vitamin A og D, men de kan være uten. |
Smak og lukt | Tran har en karakteristisk fiskesmak og fiskelukt. | Kapslene er derimot smak- og luktfri. |
Næringsinnhold
Det er ikke mye som skiller innholdet i flytende tran og trankapsler på generell basis.
Både flytende tran og kapsler inneholder samme mengde med de essensielle fettsyrene EPA og DHA. Noen forskjeller kan det være mellom de ulike merkene, men det skal være likt med innhold av omega-3 i begge formene.
Når det kommer til vitaminer, kommer tran med naturlig innhold av vitamin A og D. Mengden av disse vitaminene er avhengig av merke og hvordan tranen produseres.
De fleste kapslene inneholder lite vitamin A og D, men de er ofte tilsatt disse vitaminene slik at det ikke er forskjell mellom kapsler og tran.
Tilgjengelighet og pris
For de fleste er tilgjengelighet og pris avgjørende faktor om man skal velge flytende tran eller kapsler.
Tilgjengelighet
- Tran: tran finnes i de fleste matbutikker, apotek og i helsekostbutikker. De kan også kjøpes på nettet.
- Kapsler: kapsler finnes også de fleste steder hvor tran selges.
Når det kommer til tilgjengelighet er det ikke så stor forskjell. Både tran og kapsler kan stort sett kjøpes de fleste steder som har en helsekostavdeling.
Pris
- Tran: tran er generelt sett billigere enn kapsler, men det kommer an på merket, kvaliteten og hvordan oljen utvinnes.
- Kapsler: kapsler er oftest dyrest av disse to formene, som gjenspeiler at prosessering og pakking er en dyrere prosess enn å tappe oljen på tranflasker.
På pris kan det være store forskjeller mellom de ulike formene. Tran er generelt sett billigere enn kapsler, men det er store prisforskjeller på begge formene.
Les også: Derfor er omega-3 fra calanusolje så bærekraftig.
Smak og lukt
Smak og lukt baseres på individuelle preferanser, men det er en stor forskjell på flytende tran og trankapsler:
- Tran: tran er kjent for sin fiskelukt og smak. En nyåpnet tranflaske er riktignok ganske nøytral, men mange sliter selv med denne svake fiskelukten. De siste årene har det også dukket opp tran med sitronsmak som kan dempe på fiskesmaken.
- Kapsler: kapsler er smaks- og luktløs. Det er en viktig fordel for mange. Kapsler gjør at man kan få i seg omega-3 uten å få smaken fra de tradisjonelle fiskeoljene og tran.
Holdbarhet
Når det kommer til holdbarhet, er det også noen viktige forskjeller:
- Tran: tran er et flytende fiskeoljeprodukt, og det har dermed kortere holdbarhet fordi den er fersk. Tran bør oppbevares mørkt og kjølig for best mulig holdbarhet, gjerne nederst i kjøleskapet og alltid korken satt på. På denne måten tar det lenger tid før tranen harskner. Da kan tranen holde seg i 2 år.
- Kapsler: kapsler på sin side er tettpakket, i mørk beholder og er i kapselform, så holdbarheten på denne formen er lang. Kapsler er holdbart i opptil 2 år.
Personlige erfaringer
Jeg har selv vokst opp med flytende tran, og velger det fremfor kapsler. Gjennom tidende har jeg funnet ut at det er best å oppbevare tranen nederst og innerst i kjøleskapet, gjerne under andre ting slik at den ikke får lys på seg.
På den måten har tranen holdt seg lenge, og har ikke opplevd harsk tran til nå.
I noen anledninger har jeg brukt omega-3 kapsler, og de er praktiske, med mindre søl og har ikke den tradisjonelle transmaken. En ulempe er at man må gjerne ta to eller flere kapsler for å få samme dose som man ville fått i en skje med tran.
Jeg har drukket tran med sitronsmak en gang, men det fristet ikke til gjentakelse for min egen del. Tran med sitronsmak er utmerket for de som trenger å kamuflere transmaken.
En av fordelene med tran mener jeg er at man enklere kan regulere dosen selv enn man kan med kapsler.
Til slutt: anbefaling av valg
Om man velger flytende tran eller kapsler er mest opp til den som skal ta det.
- Hvis pris viktig og smaken/lukten ikke spiller noen rolle, er flytende tran det beste alternativet. Flytende tran er generelt sett billigere enn kapsler.
- Hvis fiskesmaken ikke går, er kapsler det beste alternativet. Kapsler holder lenger og man slipper fiskelukt og fiskesmak.
Det viktigste er uansett å få i seg mer omega-3 og mindre omega-6 enn det vi gjør i dag, så uansett formulering man velger vil det viktigste være å få i seg flere av de viktige marine fettsyrene.
Det hjelper både flytende tran og kapsler til med!