- Hvilke fordeler er det å bruke astaxanthin?
- Hvor finnes astaxanthin?
- Hvilke andre bruksområder er det for denne antioksidanten?
Astaxanthin er en rødfarget karotenoid som blir laget i mikroalger, og er en antioksidant.
Antioksidanten tas opp av dyr og denne antioksidanten gir farge på krepsdyr, laks og fugler.
Dyrene som tar opp antioksidanten kan ikke lage stoffet selv, men tar opp forkomponentene eller rent antioksidant direkte fra alger.
Hvilke fordeler er det å bruke astaxanthin?
Astaxanthin er en kraftig antioksidant, og kan ha flere gunstige påvirkninger på helsen:
- Redusere betennelse og smerter.
- Forbedre hjerte-kar helsen og blodtrykk.
- Redusere risikoen for diabetes og fedme.
Hvor finnes astaxanthin?
Antioksidanten finnes flere steder, blant annet i:
- fyto- og zooplankton i marine og limniske næringskjeder.
- krepsdyr som dypvannsreke og antartiktisk krill.
- spesielle ferskvannsgrønnalger.
- fugler med rød eller rosa fjærdrakt (som flamingo eller rødbibis)
- kosttilskudd av krepsdyr som Calanus finmarchicus (raudåte)
Den kan forekomme naturlig fra alger, gjær, reker eller krill eller ved å syntetiseres fra kjemiske reaksjoner.
De naturlige forekomstene av antioksidanten har flere forskjellige former. Dette kan påvirke hvor mye vi kan nyttiggjøre oss av, det vil si at biotilgjengeligheten og absorpsjonen kan variere.
Den syntetiske varianten inneholder like mye av de forskjellig formene av antioksidanten.
Hvilke andre bruksområder er det for denne antioksidanten?
Astaxanthin brukes i EU som fargestoff i mat , og det er bedre kjent som E-stoffet E161j.
Det brukes som et tilskudd, både til mennesker og dyr.
I USA brukes antioksidanten som fargestoff til mat for spesifikke bruksområder i dyre- og fiskefôr. Faktisk tilsettes laksefôr astaxanthin for å gi farge til laks.