- Hva er EPA?
- Hva er DHA?
- Hvor mye bør man ta av EPA og DHA daglig?
- Forskjellene på EPA og DHA
En av de viktigste næringsstoffene vi har er omega-3 fettsyrene. Dette er fettsyrer det har vært lang forskning på, om som stadig vekk troner øverst over næringsstoffer vi må innta.
Men det finnes ikke bare en felles omega-3 fettsyrer. De to mest kjente typene av omega-3 kalles EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre).
Begge fettsyrene finnes i mat som kommer fra havet, og de har på hver sine måter helsegevinster og ulike egenskaper.
I denne artikkelen skal vi se på forskjellene mellom de to fettsyrene, hvilke kilder de finnes i og hvilke helsegevinster det gir å ha de en del av kosten.
Hva er EPA?
EPA kalles eikosapentaensyre og er en del av essensielle omega-3 fettsyrer. EPA er en langkjedet omega-3 fettsyre.
Denne fettsyren er en langkjedet omega-3 flerumettet fettsyre (også kjent som LC n-34 PUFA)
Denne fettsyren er også ofte omtalt som en av de viktigere fettsyrene for å bedre blodtrykk, redusere risikoen for depresjon, redusere artrittsmerter og redusere faren for Alzheimers i følge en studie fra 2012.
EPA finnes i marine råvarer, som kaldtvanns fet fisk, som blant annet laks, tunfisk, makrell, sardiner og tran.
Hva er DHA?
DHA kalles dokoheksaensyre og er en annen del av essensielle omega-3 fettsyrer. I likhet med EPA, er DHA en langkjedet omega-3 fettsyre.
DHA finnes i samme marine råvarer som EPA, som kaldtvanns fet fisk, som blant annet laks, tunfisk, makrell, sardiner, og tran.
Alger inneholder også DHA, men ikke EPA.
Les også: Dette er gode kilder til omega-3.
Hvor mye bør man ta av EPA og DHA daglig?
Den Europeiske Matmyndigheten (EFSA) anbefaler voksne og barn over 2 år et minimumsinntak på 0,25 g EPA og DHA daglig.
Noen studier peker på inntak av EPA bør være på 0,5 g/daglig, og noe høyere dersom man har hjertesykdommer. Dette er en del høyere enn EFSA sine anbefalinger, men de anbefalingene er kun et minstekrav.
Norsk omega-3 er rike på både EPA og DHA, og kan med fordel velges for å øke sitt inntak av disse viktige fettsyrene.
Forskjellene på EPA og DHA
Den største forskjellen mellom de to fettsyrene finner vi på strukturnivå. Selv om de begge er langkjedede, er lengden den største forskjellen: EPA er litt kortere enn DHA.
DHA kommer fra kilder som krillolje og fiskeolje, mens EPA kan syntetiseres fra ALA (alfa-linolsyre) som kommer fra nøtter og vegetabilske oljer.
Begge fettsyrene gir helsegevinster ved at de:
- Reduserer inflammatoriske prosesser i kroppen.
- De viser lignende effekter som antioksidanter.
Når det gjelder DHA, er det en viktig effekt som kun kommer fra denne:
- DHA er en viktig komponent i cellemembranen, og er særlig viktig for hjernen og øyet. DHA kan påvirke tykkelsen, viskositet og andre karakteristikker ved cellemembranen.