- Vitenskapen bak omega-3
- Hvordan skiller norsk omega-3 seg ut?
- Hvorfor bør vi ta norsk omega-3?
- Bærekraftig norsk omega-3
- Konklusjon
Omega-3 fettsyrer er essensielle næringsstoffer, som spiller en viktig rolle i vår helse og velbehag.
Disse fettsyrene finnes først og fremst i fiskeoljer og visse planteoljer, og viser seg gjennom mange års studier å ha gode helsegevinster.
Blant ulike kilder til omega-3 er det den norske omega-3 som skiller seg ut med sin høye renhet.
Norske hav er antatt å være noen av de reneste i verden, og fisk i disse områdene har høy kvalitet av omega-3.
I denne artikkelen skal vi gå dypere inn på vitenskapen bak omega-3 og hvorfor den norske omega-3 skiller seg ut og gi deg praktiske tips til hvordan du kan få mer omega-3 i din diett.
La oss starte med vitenskapen bak disse viktige og essensielle fettsyrene.
Vitenskapen bak omega-3
Omega-3 er del av det vi kaller essensielle fettsyrer. Dette betyr at kroppen ikke kan danne eller skape disse fettsyrene selv, og må ha tilskudd gjennom kostholdet eller tilskudd.
Disse fettsyrene er de fettsyrene som forskes mest på, og det troner stadig øverst over de viktigste delene av et norsk kosthold som vi stadig bør spise mer av.
Omega-3 består av to viktige typer fettsyrer:
- EPA: EPA er det vi kaller eikosapentaensyre. Dette er en langkjedet omega-3 fettsyre som forskere mener er ansvarlig for reduksjon i blodtrykk, reduksjon av depresjon, reduksjon av artrittsmerter og Alzheimers.
- DHA: DHA er den andre viktig fettsyren vi finner i omega-3. Dette er en forkortelse på dokoheksaensyre, og finnes i blant annet makrell, laks, sardiner og tunfisk. Det er en viktig komponent i cellemembranen.
Omega-3 fettsyrer er sammensatt av flere fettsyrer enn bare EPA og DHA, men dette er de viktigste og som har flest helsegevinster.
La oss se på hvordan norsk omega-3 skiller seg ut fra internasjonale omega-3 produkter.
På plantebasert diett? Les hvordan veganere kan få i seg nok omega-3.
Hvordan skiller norsk omega-3 seg ut?
Internasjonalt er norsk omega-3 produkter ettertraktet. Utenlandske turister hamstrer norsk omega-3 når de besøker Norge. Men hvorfor er norsk omega-3 så ettertraktet?
Norsk omega-3 er ansett å være en omega-3 kilde som er svært ren, har høy effektivitet og inneholder store mengder av EPA, DHA og DPA.
Kvaliteten på den norske omega-3 påvirkes også av det rene Norskehavet, som gjør fisk i dette området lite forurenset. Dette påvirker også renheten til omega-3 som fremstilles.
Hvorfor bør vi ta norsk omega-3?
Vi bør bli flinkere til å inkludere flere fiskemåltider med høykonsentrert omega-3.
I mange år har vi inntatt for lite fisk og derfor lite av de essensielle fettsyrene.
Når det er sagt vil et omega-3 rikt kosthold være gunstig uansett kilden.
Men den norske omega-3 er gunstig for oss nordmenn av flere grunner:
- Norsk omega-3 utviser høy grad av renhet.
- Høy konsentrasjon av de viktige fettsyrene EPA, DHA og DPA.
- Den er kortreist.
Bærekraftig norsk omega-3
Uansett hvilken omega-3 tilskudd man velger, vil det være helsegevinster ved å innta disse fettsyrene. Men noen norske produsenter har valgt å også være miljøbevisst.
På Sortland produseres omega-3 tilskudd på en bærekraftig måte. Zooca Original er et norsk omega-3 tilskudd som bruker omega-3 fra raudåte, en hoppekreps som er rik på disse essensielle fettsyrene.
Produksjonen av omega-3 fra hoppekrepsen (også kjent som Calanus finmarchicus) er strengt regulert og nøye overvåket.
Det er utarbeidet et maks antall uttak av hoppekrepsen slik at det ikke forstyrrer økosystemet den er en del av.
Norskehavet er full av hoppekrepsen raudåte, og det anslås at det finnes rundt 33 millioner tonn bare i norskehavet.
Konklusjon
Det er ingen tvil om at vi alle bør få i oss mer oemga-3 fettsyrer. Norsk omega-3 fettsyrer er svært ren, effektiv og rik på EPA, DHA og DPA.
Det er gode grunner til å velge norsk omega-3; den er kortreist, høy grad av renhet og den er lite forurenset.
Det er midlertid viktigst å få i seg nok omega-3, så om du velger norsk eller utenlandsk omega-3 vil dette sikre inntak av disse viktige essensielle fettsyrene.